Marian Coman

Editura Nemira la 33 de ani. Marian Coman – coordonator Armada și Nezumi

Marian Coman coordonează în cadrul editurii Nemira imprintul Armada, dedicat ficțiunii SF, Fantasy și Thriller, și Nezumi, primul imprint din România dedicat volumelor manga. Este la rândul său scriitor, cel mai recent roman fiind Ultima carte.

Editura Nemira a fost fondată în 1991 la București de Valentin Nicolau. De aproape zece ani este condusă de fiica acestuia, Ana Nicolau, continuând să aducă în atenția publicului român povești puternice, să încurajeze scriitorii români contemporani și să promoveze plăcerea lecturii.

Ce titlu Nemira rezumă perfect această aniversare de 33 de ani a editurii?

Sunt câteva titluri care mi se pare că s-ar potrivi celor 33 de ani de Nemira, dar o să aleg Corabia magiei. Fiindcă, așa cum ți-am mai deja, să lucrezi într-o editură îmi pare că seamănă cu a te afla pe o corabie, uneori pe mări liniștite, alteori surprins de furtună, uneori în porturi aglomerate, cum sunt târgurile de carte, alteori în golfuri tăcute, cu ape calde. Și, la fel ca în romanul lui Robin Hobb, corabia asta pare a avea propria conștiință care vorbește, prin vocile cărților ei, cu marinarii și cu oamenii care ne așteaptă pe mal. 

Am vorbit deja despre începuturile în redacția Nemira. Care au fost primele titluri Nemira citite de care îți amintești?

Îmi amintesc cel mai bine de Dune, dar cred că înainte de el a fost Visează androizii oi electrice?, romanul lui Philip K. Dick care a stat la baza filmului Blade Runner. Mi se pare așa de interesant că temele pe care le găseam atunci în romanul lui Dick, precum cea a inteligenței artificiale, se află acum pe agenda publică. Realitatea de astăzi este un fragment din literatura SF a secolului trecut.

Ce înseamnă imprinturile Armada și Nezumi în numere: ani de la înființare, titluri publicate, poate exemplare tipărite și vândute? Care le sunt titlurile bestseller și cele longseller?

Armada împlinește anul acesta șase ani și înseamnă aproximativ 250 de cărți  publicate și peste un milion de cărți tipărite. Nezumi împlinește 2 ani și înseamnă 25 de cărți, șase serii și un volum stand-alone.

Cum arată portretul-robot al cititorului titlurilor Armada, cât de mult ții cont de acesta când selectezi sau propui titlurile și care sunt celelalte criterii în funcție de care îți construiești portofoliul?

Știu exact cum arată cititorul Armada. E un adolescent sau o adolescentă, poartă ochelari, ascultă muzică, își petrece mult timp singur/ă, dar nu pentru că nu-i plac oamenii, ci pentru că a descoperit în cărți porțile acestea miraculoase către alte lumi și iubește să exploreze. Chestia e că adolescentul ăsta despre care vorbesc se află în oameni de toate vârstele, oameni care, pe interior, nu îmbătrânesc niciodată. Și, da, îl am mereu în minte fiindcă unul similar trăiește și în interiorul meu. Apoi sunt multe alte lucruri pe care le am în vedere când propun achiziționarea unui titlu. Sunt detalii care țin de backgroundul autorului, de stil, de personaje, de structura poveștii, de alte titluri similare aflate în portofoliu ori pe piață, de numărul de cărți deja achiziționate. Sunt și lucruri mult mai tehnice pe care le am în vedere: bugete, număr de pagini, ilustrații, succesul pe alte piețe șamd.  

Nemira

Ce titluri pregătiți pentru partea a doua a anului? 

În Armada, V.E. Schwab vine curând cu un nou roman, primul dintr-o trilogie la care autoarea britanică încă scrie. Se numește Firele fragile ale puterii. În toamna asta o să încheiem și Trilogia Husită a lui Andrzej Sapkowski, autorul celebrei serii Witcher, iar Stephen King va reveni în Armada cu Talismanul, romanul scris în colaborare cu Peter Straub.

Care sunt trei dintre personajele sau scriitorii din cadrul celorlalte colecții și imprinturi Nemira cu care ai împărți o sticlă de prosecco aniversar oriunde, oricând, oricum?

Nu știu dacă Florin Chirculescu bea prosecco, dar aș sta cu el la povești câteva ceasuri fiindcă nu ar fi prima oară și mereu a ieșit bine. Aș ciocni un pahar și cu Mihaela Buruiană, tot din n’autor, apoi aș da o fugă în Yorick să mă întâlnesc cu Ernest Hemingway. Cred că n-ar ajunge o sticlă de prosecco, mai ales că am avea muzică bună: Carlos Santana și Beatles, spre exemplu.

De când coordonezi Armada și Nezumi, care e momentul acela magic, similar celui în care Ye Wenjie din Problema celor trei corpuri recepționează mesajul de dincolo și decide să răspundă?

Uite, a fost un astfel de moment, în 2019. Eram la Dublin, la WorldCon. Achiziționasem deja Calea spre stele, romanul lui Mary Robinette Kowall. Și a venit festivitatea de premiere, iar romanul lui Kowall a primit premiul Hugo. O să mai spun că, în aceeași zi, îl întâlnisem pe George R.R. Martin. Toate astrele erau aliniate.

[Fotografie din arhiva personală a lui Marian Coman.]

 

Puteți citi un interviu mai amplu cu Marian Coman aici.

Din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RO