Între 6 și 9 martie 2023 a avut loc Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna, ajuns la a șaizecea ediție. Aducând împreună editori, scriitori, ilustratori și oameni ai cărții (pentru copii) din întreaga lume, Târgul este locul unde sunt expuse cele mai noi proiecte, unde se discută și se prezintă ideile inovatoare, unde se premiază și celebrează artiștii și unde profesioniștii industriei de carte se întâlnesc pentru a stabili noi parteneriate și a le consolida pe cele vechi. Numeroși editori, agenți, scriitori și ilustratori români au fost și ei prezenți la târg. Și nu am putut rata ocazia să-i întrebăm pe cei cu care ne-am întâlnit cu ce așteptări au venit la Bologna. Unii ne-au răspuns în aeroport, cât așteptam zborul spre Italia, cu unii am vorbit în târg, la elegantul stand al României, organizat la echipa de la Ministerul Culturii, iar cu alții la aterizarea în România.
Ce așteptări aveți de la Târgul de la Bologna sau de la Bologna?
Adelina Butnaru – Ilustratoare și graphic designer
La Bologna îmi doresc foarte mult să văd muzeul Tipoteca din Cornuda, Treviso, e o fonderie. Fonderia era atelierul unde se turnau literele. De la târg îmi doresc să-mi măresc colecția de pisici imaginare și de cărți cu pisici. Vreau foarte mult să ajung și în Veneția, la Muzeul Peggy Guggenheim.
Andrei Damian – Designer și ilustrator
Mă aștept să văd cât mai multe cărți despre bursuci, care să mă inspire să-mi produc, când mă întorc, propriii bursuci.
Lucia Ciocan – Copyright Manager, Editura ARC
Am avut de-a dreptul un șoc cultural în 2012, când am vizitat prima dată Târgul de carte din Bologna. Era prima mea experiență legată de un eveniment de așa talie. M-am întors atunci la Chișinău copleșită. Și mult timp după aceea am fost foarte însuflețită și am simțit că fac cel mai frumos lucru din lume – aduc pentru copiii din Chișinău cărți care sunt publicate în alte părți ale lumii. Nu că era penurie de carte în acea perioadă, dar, după ce înoți într-o mare de cărți. nu mai poți accepta un lac. Cred că la Bologna venim în fiecare an ca să simțim energia acestui loc, atmosfera care se impregnează în sufletul și în mintea ta și care te revigorează, te stimulează și îți alimentează convingerea că faci ceea ce trebuie să faci. Ca să nu mai zic că acest târg este și o sursă unică de felul său de inspirație. După doi ani de pandemie și unul de război în țara vecină, care au adus multă incertitudine și în activitatea pe care o am, am avut mare nevoie de această oază de normalitate, acest mic univers în care tronează frumosul și binele, unde se leagă prietenii și se nasc cele mai frumoase idei.
Florentina Ion – CEO și fondatoarea Editurii Didactica Publishing House
La Târgul de Carte de la Bologna suntem prezenți să ne dezvoltăm relațiile cu partenerii noștri existenți, să căutăm noi parteneri, să căutăm noi idei interesante pentru cărți, să vedem care este trendul la nivel mondial, dacă sunt anumite nevoi în piață sesizate poate de alte edituri și să vedem, în același timp, dacă aceste nevoi se regăsesc pe piața din România și să selectăm titluri pe segmentul respectiv. Alegem, totodată, cărți impuse de nevoile din țara noastră și sperăm să găsim lucruri interesante și atractive pentru această perioadă și pentru copiii acestei generații. Pentru că ne interesează ca titlurile noastre să spună povești din care copiii să poată învăța.
Marilena Iovu – Fondatoarea și coordonatoarea Agenției Literare Marilena Iovu
Am venit fără un plan anume, nu caut un anumit gen de carte, dar aș vrea să găsesc cărți cu zvâc.
Simona Kessler – Fondatoare și manager al Simona Kessler International Copyright Agency
Nu am mai fost din 2018, nu am mai participat la alte târguri de atunci. Mă bucur să-mi văd prietenii, clienții. Înghețata, cafeaua, vinul. Sunt așteptări foarte mari în acest sens.
Bianca Mereuță – Fondatoarea și directoarea editorială a editurii Signatura, coordonatoarea grupului Ce le citim copiilor
Spre deosebire de ceilalți ani când am fost la Bologna, după trei ani de pauză, îmi doresc să iau lucrurile foarte încet și să nu mai alerg pentru a ochi anumite coperte, ci să stau de vorbă mai mult cu oamenii și să încercăm să găsim căi de a colabora dincolo de cărți. Mi-am făcut destul de puține întâlniri, vreau să las loc și șansei. În principal cu partenerii deja stabili ai editurii îmi doresc să stăm de vorbă și vedem cum putem să ne întâlnim dincolo de carte și ce putem face în plus pentru educație.
Marian Năpristoc – Director Editorial, Editura Niculescu
Aștept să văd cât mai multe cărți interesante, proiecte noi, să revăd oameni frumoși cu care de obicei mă întâlnesc la târgurile de carte și, până la urmă, să mă și distrezi un pic, pe lângă cărți
Vero Neacșu – Ilustratoare
Aș vrea să văd câteva expoziții faine prin oraș (cum ar fi cea a Rébeccăi Dautremer). Am câteva întâlniri, dar merg foarte relaxată, nu mi-am făcut niciun plan foarte serios. Vreau să văd expoziția târgului. Acum nu mai e obligatoriu să trimiți lucrările originale, dar unii [ilustratori, n.r.] încă mai trimit și asta mi se pare fain. Sunt curioasă ce cărți au mai apărut. Dar sunt multe expoziții frumoase în oraș; nu prea se află despre ele, că nu toate sunt incluse în programul oficial al târgului. Sunt și unele întâlniri și discuții la Universitatea de Arte.
Medeea Neguțescu – Foreign Rights Executive, Grupul Editorial Corint
Particip pentru prima oară la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna, iar așteptările sunt pe măsură: să cunosc oameni noi, de la alte edituri și agenții, dar și să-i întâlnesc personal pe cei cu care colaborez și discut săptămânal pe email, să vânez titluri interesante, să găsesc noi oportunități de colaborare. Și, bineînțeles, să descopăr frumusețile orașului Bologna și, mai ales, renumita mâncare italiană. Este bine știut că mâncarea unește oamenii, este ca un limbaj universal care ajută oamenii să comunice mai eficient. Cum bine spunea Samuel Chamberlain: „The gentle art of gastronomy is a friendly one. It hurdles the language barrier, makes friends among civilized people, and warms the heart.”
Silviu Săndulescu – Fondator și Managing Director, Rights Expert Licensing and Literary Agency
Așteptările au fost un pic temperate de situația economică globală și de nebunia legată de război, însă am fost foarte plăcut surprins să văd că piața de carte din lume a renăscut. Mulți au un vibe pozitiv, multe întâlniri bune, pare că ne-am întors în 2019 din punctul ăsta de vedere.
Livia Stoia – Fondatoare și manager al Agenției Literare Livia Stoia, manager al Ilustrata Agency
Cea mai aprigă dorință este să semnez contracte la masă, direct în târg.
Maria Surducan – Ilustratoare și autoare de benzi desenate
Târgul de la Bologna e un reper pentru ce se întâmplă în zona ilustrației europene și am venit aici cu mai multe scopuri. Primul este să văd ce înseamnă ilustrația contemporană, care sunt tendințele și mai ales zona de inovație. Că, dacă poți să descoperi undeva inovația în ilustrația europeană, locul acela este Târgul de la Bologna. În al doilea rând, pentru că acum nu mai sunt așa de panicată ca înainte, m-am documentat un pic și am încercat să aranjez niște întâlniri cu editurile și agențiile care mi se pare că s-ar potrivi cu stilul meu de lucru. Și atunci sunt aici și for business, nu numai pentru documentare. În plus, cei de la târg organizează în fiecare an Illustrators Survival Corner, care mi se pare o comoară de resurse pentru ilustratori, atât pe partea strict legală de contracte și de gestionare a lumii în care trăim din punctul acesta de vedere, dar și pe partea de workshopuri și de masterclassuri. Întotdeauna poți să înveți ceva nou și poate să ți se declanșeze și ție creativitatea.
Ramona Tănase – Rights Manager, Grupul Editorial ART
Aștept să număr pe câte alte străzi mă mai pot rătăci în timp ce ignor că există Google Maps.
[Răspunsurile au fost înregistrate și transcrise; Fotografii din arhiva Book Industry.]